Zes vragen aan wethouder Jos Raemaekers
Waarom wordt u enthousiast van dit project?
Omdat wij onze inwoners een hele mooie kans bieden om zélf bij te dragen aan de leefbaarheid in hun dorpskern. Wij gaan ons als gemeente niet bemoeien met de inhoud van een initiatiefvoorstel. Wij willen dat echt overlaten aan de inwoners zélf. Zij weten als geen ander waar hun eigen dorpskern of de lokale samenleving behoefte aan heeft. Ik word enthousiast bij de gedachte dat er op deze manier voorzieningen door de buurt zélf worden ontwikkeld en uitgevoerd. Dat is echt maatwerk per dorpskern!
Wat hoopt u met dit project te bereiken?
Ik hoop en verwacht dat dit project een opmaat is naar een lokale samenleving waarin inwoners veel meer regie hebben in en op hun eigen omgeving. Ik gun de inwoners uit onze Kernen dat zij zelf een belangrijke rol hebben bij het kiezen van activiteiten en voorzieningen die aansluiten op wat die dorpskern ook echt nodig heeft. Het is aan ons als gemeente om zaken te faciliteren en mogelijk te maken. Op deze manier creëren we sterke zelfstandige en autonome dorpskernen. Samen met de huidige plannen voor de lange termijn zal Vitale Kernen leiden tot het dorpeninvesteringsplan.
Hoe ziet u de rol van de dorpsraden?
Die zijn juist in deze tijd heel belangrijk. Zij zijn de linking pin tussen inwoners en gemeente. Binnen het project Vitale Kernen gaan we bijvoorbeeld samen kijken hoe we inwoners zo veel mogelijk kunnen mobiliseren om mee te doen. Daarnaast hebben de dorpsraden van elke kern een belangrijke rol bij het vaststellen van een adviesraad. In deze adviesraad zitten alleen maar inwoners uit de betreffende kern die zich bezig gaan houden met het beoordelen van de binnengekomen initiatiefvoorstellen. Dus inwoners beoordelen de initiatieven van hun eigen buurtgenoten. Zij kunnen dat ook beter dan de gemeente, simpelweg omdat zij in die dorpskern wonen en meer gevoel hebben bij wat er in hun eigen kern gebeurt.
Ligt dan niet vriendjespolitiek op de loer? Of juist dat mensen uit zo’n adviesraad negatief oordelen omdat ze een hekel hebben aan de initiatiefnemer?
Daar zeg ik twee dingen over. Ten eerste zitten er zeven mensen in een adviesraad die gezamenlijk tot een weloverwogen oordeel komen. Ze oordelen aan de hand van een goed doordachte methodiek en ze moeten hun afwegingen heel zorgvuldig motiveren. Ten tweede ben ik niet zo sceptisch ingesteld. Ik denk dat mensen niet in een adviesraad gaan zitten om hun buurtgenoten een hak te zetten. Ik heb er vertrouwen in dat mensen in de adviesraad volwassen omgaan met dit soort zaken en dat deze mensen vooral kijken naar het belang van de buurt.
De adviesraden gaan de voorstellen dus beoordelen. Bemoeit de gemeente zich dan helemaal nergens mee?
Niet als het gaat over de inhoud van een initiatief. Wel als het gaat over een aantal randvoorwaarden die te maken hebben met de wet of zaken die een inwoner niet altijd kan overzien. Je kunt bijvoorbeeld geen kinderboerderij met tien koeien starten in een rijtjeshuis. Om maar een extreem voorbeeld te noemen. En als je bijvoorbeeld een evenement wil organiseren dan moet je toch echt rekening houden met zaken als bereikbaarheid, parkeren en mogelijke overlast. Precies dat soort zaken gaan wij als gemeente vooraf filteren. Juist ook om te voorkomen dat inwoners achteraf teleurgesteld zijn.
En wat als een initiatiefvoorstel niet door de filter komt?
Je moet niet denken dat de gemeente heel veel randvoorwaarden heeft. Wij kijken alleen of een project niet dwars tegen de wet indruist en of het reëel is. Niet meer of minder. En als er twijfels of ‘randgevallen’ zijn, dan is het juist de rol van ons als gemeente om samen met de initiatienemer te bekijken of er alsnog mogelijkheden zijn. De gemeente probeert echt zoveel mogelijk mee te denken.